Dit gedicht verscheen in 1944, in de bundel Sintels, de titel luidde toen ‘Dorp’. Volgens P.G. de Bruijn wijzigde Achterberg de titel later naar ‘Waterval’, hij maakt geen gewag van ‘De Waterval’.

De foto is gemaakt op zondag 17 september, bijna aan het einde van de langste fietstocht die ik in 2023 maakte. De familie van moederskant, Pot, hield die dag de jaarlijkse familiedag, dit keer net buiten Haaksbergen, richting Enschede. Het was een mooie gelegenheid een oude wens te vervullen: te fietsen over het lange zandpad in Het Lankheet – bijna drie kilometer autoloze natuur in een lange streep van oost naar west en vice versa. Het was een prachtige rit, ik had zin om daar te wonen, bij Het Lankheet, bij de Oostendorper watermolen, bij de Buurserbeek, Honesch, god wat is het daar mooi, de tijd wordt er opgeslokt door de natuur.