Liedje van 18 en 19 maart 2020, toen de vleermuis een slechte naam had gekregen en wereldwijd restrictief beleid als een schemering over miljarden mensen trok. De werktitel was ‘(de soep is op)’, Jaap gaf het de titel ‘Schemer’. Het was het laatste liedje onder de bandnaam Rats Mo Dee.

Tekst Jürgen Eissink, compositie Jaap Elzenga

–|———

daar is de schemer weer
hangt onderaan wolken dit keer
heeft boomtoppen te pakken
brengt duiven tot zwijgen
lokt je naar buiten
duwt je naar binnen

daar is de vleermuis weer
raast grazend de schemer
steeds eenzamer scherend
vreet zich bijna onzichtbaar
een weg naar de gratis nacht
die rust boven je groentesoep

–|———

Op Bandcamp is een eerdere, kalere versie van het nummer te horen, met acht andere liedjes van Rats Mo Dee; het album Rats Mo Dee werd alleen daar uitgebracht (11 december 2020), nieuwere versies van enkele nummers verschijnen waarschijnlijk binnenkort op vinyl.