In 2018 schreef ik een artikel over Jérôme Leussink, maar zonder afbeeldingen van zijn werk, waarop toen immers nog rechten lagen. In 2023 verviel het auteursrecht, dus hier alsnog wat illustraties.

Nadat ik in een kringloopwinkel in Haaksbergen Leussinks De heilige ikonen (1941) vond en het gelijk las en het bewonderde om de klare taal en de kennis, dacht ik dat hij volkomen vergeten was. Ik begon aan het artikel en zag toen dat Vaticaanstad zojuist een postzegel met zijn werk had uitgebracht, wat vermoedelijk Antoine Lambrechts had bewogen een artikel over Leussink te schrijven voor het tijdschrift Eikonikon. Overigens schreef ik nadien ook een Wikipedia-artikel over de uitgever van De heilige ikonen, het ook welhaast vergeten Apostolaat der Hereeniging, dat toch een interessant stuk geschiedenis draagt.

Van Ton Brummelhuis, aan Leussink verwant, kreeg ik scans van foto’s van Dom Jérôme, maar die zal ik hier niet publiceren, er zal weleens iemand dieper duiken in de geschiedenis van deze opmerkelijke monnik-schilder.